El llevat és una substància que es fa servir als forns per fer pa. La seva aparença no és pas la d'un ésser viu, però la pasta de llevat és plena de microorganismes. Et proposem una experiència que et permetrà observar el comportament d'aquest organisme.
Abans de començar hauràs d'aconseguir en un forn una mica de pasta de llevat.
Necessites:
- Una cullerada de sucre
- dues cullerada de llevat
- una mica d'aigua tèbia (35ºC)
- dos vasos
- dues ampolles petites buides
- (millor si són iguals)
- un globus
Per a fer l'experiència segueix els passos següents:
1. Escalfa una mica l'aigua. Tindrà la temperatura ideal per a l'experiència quan no la trobis freda ni calenta, és a dir, quan estigui aproximadament a la temperatura del teu cos.
2. Aboca en cada vas dos dits d'aigua. En un dels vasos prepara una dissolució mesclant l'aigua amb una cullerada de pasta de llevat i una cullerada de sucre. A l'altre vas no hi has de posar sucre, barreja únicament l'aigua amb una cullerada de llevat.
3. Aboca cada mescla en una ampolla diferent.
4. Posa un globus a la boca de cada ampolla. En fer-ho, assegura't de treure tot l'aire dels globus.
5. Deixa les ampolles tapades amb els globus en repòs una mitja hora i pren nota de tot el que passi.
No hay comentarios:
Publicar un comentario